Els informes del CATN, protagonistes a Pimec

Els informes del CATN han estat els protagonistes del moment més efusiu del primer acte de campanya amb representació de les set candidatures del 27-S. A l’auditori de Pimec un centenar de persones, gairebé tots empresaris i socis de l’organització, s’hi han exposat amb respecte arguments i dades econòmiques per part dels set candidats a les eleccions pel 27-S. Oriol Amat és qui ha encetat el debat amb la denúncia de la situació injusta que viu Catalunya i s’ha servit d’una metàfora: la del bonsai, com un estat espanyol talla les branques de Catalunya perquè l’arbre no creixi i ha exposat quinze punts i propostes si hi ha un mandat clar per part de Junts pel Sí basats en l’economia centrada en les persones; Alicia Romero ha fet una revisió de les solucions que podria haver empès l’actual govern català, però que no ha fet (llei de successió, frau fiscal, Pacte + Indústria o la formació professional). Santi Rodríguez ha posat èmfasi en els escenaris després del 27-S: una ítaca idíl·lica o la realitat, i ha defensat un marc jurídic estable per les empreses i ha ressaltat les incerteses. Joan Coscubiela ha començat fent menció a la seva passió sindical heredada del seu pare, i ha parlat del principi d’autoritas i de ser coherent, “els vull mirar a la cara quan em trobi amb vostès” i ha subratllat els dos grans drames de les pimes: la morositat i el finançament. Antonio Espinosa ha centrat la seva intervenció en les propostes per tota la legislatura amb la idea de reformar Catalunya i Espanya, “els problemes que té Catalunya també són a Espanya”. Carles Torrecilla ha demanat que no se’ls enganyi, que no se’ls expliqui el conte de la lletera, que les pimes el que volen són realitats (impostos baixos, mesures contra el frau fiscal, etc.) Joan Manel Busqueta ha fet una declaració d’intencions “no fem política per reproduir-nos” i ha reivindicat la coherència en dos eixos: el procés d’independència i una esquerra que transformi la societat.

Durant més de dues hores s’han seguit amb ordre i respecte els torns de paraula i una certa calma fins que un Joan Coscubiela contundent i ferit (“si no defenses la independència ets un tonto o un traïdor de la pàtria” i fent un relat biogràfic que ell era sindicalista, tradició que va heretar del seu pare) ha fet referència als informes del Consell de la Transició Nacional sobre la continuïtat legislativa; sobre si no hi ha acord no hi haurà dades de la Seguretat Social i sobre les pensions, com que no hi haurà dades, s’haurà de fer servir el model de presumpció, és a dir que cada persona expliqui el seu recorregut laboral. Oriol Amat ben preparat i murri en sentir “Consell de la Transició Nacional” ha tret de la seva cartera l’informe de 1388 pàgines on detalla el procés i l’hi ha ensenyat. Coscubiela ha respost al gest citant un article d’Amat a “El Punt-Avui” i l’ha acusat de defensar el model de pensions xilè, el model del general Pinochet i dels militars. Amat feia que no amb el cap. Després de la intervenció de Coscubiela, Espinosa de C’s ha estibat el fil i ha aprofitat l’ocasió i ha afirmat que Oriol Amat diu mentides en relació a un altre informe del CATN, el número 4, pàgina 35, i n’ha llegit un fragment. Coscubiela intranquil s’ha aixecat i ha agafat el llibre que Amat li ha deixat amb un gest generós, sense mirar-lo als ulls. Mentre buscava el fragment, Busqueta de la CUP reivindicava que fan política per fer pedagogia, per canviar comportaments i mentalitats.

El debat s’havia acabat, els minuts esgotats, des de les nou que érem dins la sala, i ja tocaven dos quarts de dotze, quan Coscubiela ha trobat el punt, pàgina 703, i ha començat a llegir. I ha provocat la reacció de bona part del públic que reclamava el context del que estava llegint –ha llegit el pitjor escenari i no ha fet menció a l’antídot per evitar-lo–, Coscubiela, nerviós, ha tractat el públic de hooligan i s’hi ha encarat. Alicia Romero que ja havia marxat a un acte d’universitats –Carlos Torrecilla ho ha fet encara més d’hora, sense acomiadar-se de ningú,– també havia mencionat els informes del CATN dels quals ha subratllat que “no concreten res, no parlen de xifres” i que algunes candidatures sembla que ens portin fora d’Europa i no expliquen la complexitat del procés i ha defensat el diàleg que els havia recomanat Salmond. Oriol Amat, que ha intervingut per al·lusions ha defensat: “Mai cap país del món que vol aconseguir la independència ha treballat tant com nosaltres, s’han analitzat tots els escenaris i estratègies per evitar el pitjor dels escenaris. Ho farem bé i amb seny”. I ha conclòs que la UE serà racional i que ens ajudarà, no deixarà set milions i mig persones fora. I fora micro comentava “diuen que guanyem però no està guanyat”. Un tast del que pot ser una campanya històrica.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s