Al cor de l’Eixample… (dia IX)

… entre València i Pau Claris, és on els joves del PSC van fer el seu acte electoral a la Sala Eixample. En aquesta campanya tothom es mou arreu perquè arreu hi poden haver votants i sensibilitats que casin amb un discurs i amb una manera de pensar, i sobretot ser. D’això van aquestes eleccions. La política és identitat, és pertànyer en un grup social que té una visió de la vida i uns comportaments. I ser socialista és una manera de viure i veure la vida, sobretot pel centenar de joves que segueixen l’acte amb representació de les Juventudes Socialistes amb en Nino i el coordinador de les joventuts catalanes, Pol Gilbert que té molts números per entrar a formar part al Parlament.

En aquest local modern amb una escenografia hipster, tot folrat de palets enormes i un cartell, estètica dels cinquanta, que diu: “Encara no ho saps… però ets socialista” es parla clar i català i es reivindica la tasca del PSC, que ha fet més que el govern pels joves que han hagut d’emigrar, i es recorda el viatge del president Mas a Boston: va tornar amb retallades, efectes del Jet Lag. A Espanya ha començat el canvi, a les Illes, al País Valencià, a Andalusia, que es culminarà amb l’arribada de Pedro Sánchez a la Moncloa, per seguir el projecte socialista iniciat als vuitanta: l’Espanya olímpica, els matrimonis gais o la retirada de les tropes de l’Iraq i aconseguir la independència, la independència dels pares, la de poder-se pagar una carrera i poder escollir anar a Londres, no a servir cafès.

 

La família socialista és una família consolidada que vol recuperar el lideratge de la modernització d’Espanya, amb Catalunya al capdavant. Tot i els 136 anys, explica un Pedro Sánchez que connecta amb la joventut, perquè ell també és jove, el PSOE és l’organització més jove d’Espanya i se’n sent orgullós de pertànyer-hi. El socialisme ha canviat Espanya i Catalunya però durant els últims anys hi ha hagut una regressió: amb 20 anys no trobes feina, les taxes universitàries han augmentat un 67% (gràcies al president Mas), i amics seus que es queden a l’atur amb 40 els diuen que són massa vells ja i als 65 tens una pensió congelada amb la qual has de mantenir els néts i els fills. Però per resoldre això ell té la solució: ell mateix. Si González és l’Espanya dels drets i Zapatero és la de les llibertats, ell és l’Espanya de les oportunitats.

Ara només hi ha retallades,les de Rajoy que diu que són per la crisi i les de l’Artur Mas –que diu que Espanya ens roba i té dues pàtries: Suïssa i Andorra–. La seva pàtria és la Catalunya social, la dels menjadors escolars, la dels hospitals… Sánchez parla de tu a tu: vaig néixer el 1972 i no vaig votar la Constitució, i com a socialista no vol renunciar a la memòria dels nostres pares que van convertir Espanya en un país europeu; i ara els socialistes tenen la voluntat de reformar-la perquè visqui 35 anys més. Quan fas un discurs davant de joves l’edat, sí que importa. Reclama que cal fer pedagogia, que la sanitat no és un dret fonamental, que cal reconèixer drets mediambientals, cal equiparar el dret de l’home i l’home i obrir nous canals de participació de la ciutadania. No es fa menció de Catalunya com a subjecte polític però sí del conflicte. A Mas i a Rajoy els va bé aquest enquistament, i quan ells arribin a la Moncloa derogaran la Lomce, la llei mordassa, la reforma laboral. Al desembre, Espanya tornarà a ser socialista. Altre cop la indenitat. I com que ser socialista està vinculat amb els valors de la llibertat i la igualtat, acaba fent referència al casament de Javier Maroto, dirigent del PP, amb un altre home. Com a socialista se’n sent orgullós. I a Catalunya, el millor està per venir: Iceta, president de la Generalitat. Els joves aplaudeixen però no hi ha entusiasme ni crits de “presidente”. Potser saben que els resultats a Catalunya no seran bons.

Quan acaba l’acte parlo amb la Estefanía, militant del partit i socialista convençuda. Té les idees clares i em parla en castellà, diu que viu amb incertesa el que està passant a Catalunya. “És un moment complicat. Què passarà amb nosaltres? Penso que no s’expliquen les dades, que tot això és un engany massiu”. Explica que des dels 18 anys que feia l’ofrena floral, aquest any no hi ha volgut anar –treballa a l’Ajuntament de Santa Colomacom a politòloga, “amb la Núria Parlón”, i se li il·luminen els ulls– perquè considerava l’11-S un acte electoral i reconeix que es viu un moment tens. “Si no ets independentista no ets un bon català”. Se sent exclosa i creu que és molt visceral, i molt extrem: o blanc o negre. Amb orígens anxegacastellans i gallecs creu que hi ha una confusió sobre el què es votarà. Sobre la independència? Des dels socialistes volen fomentar el diàleg i la regenerció, cal un pacte, i amb Pedro Sánchez això s’aconseguirà. N’està convençuda.

Per casualitat em topo amb una altra persona que treballa pel partit, si bé és estudiant de Ciències Polítiques, es presenta a la llista per Barcelona amb el número 83. Sap que no sortirà. Aquest jove de 20 anys que viu a Sant Cugat, és veí de Raül Romeva, expressa la convicció de ser socialista. Va entrar fa quatre anys al partit, tot i la reticència dels pares, però per intentar arreglar els problemes de la gent, resoldre els desastres que van provocar els que governen. I té clar que en Miquel Iceta tindrà un paper rellevant, és un home que cohesiona, i que porta molts anys fent política. Si hi ha majoria independentista cal un referèndum acordat, i té l’esperança que amb Pedro Sánchez es pot aconseguir la Moncloa –amb l’ajuda de Pablo Iglesias–. És l’hora dels canapès i de les cerveses i refrescos. És hora de retirar-se però abans de fer-ho faig un últim volt i em topo amb Javi López, que rialler comenta alguna cosa que fa molta gràcia amb un grupet…

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s