L’Amor a Gràcia (dia XIV)

Se li neguitegen els ulls quan em parla del seu marit, com li hauria agradat poder viure aquests moments. Ell que havia treballat tant durant aquests anys de procés. L’Amor és jubilada i una voluntària que ha viscut aquests anys implicada en tot aquest moviment social. S’ha pencat molt, diu. Té una mica d’angoixa pel que pugui passar el 27-S, no sap què passarà, li agradaria que tot Barcelona estigués plena d’estelades als balcons. Però tot i això està convençuda de la gent.

Neus Munté, uns minuts més tard recordarà les paraules de Josep Maria Ainaud de Lasarte, “Catalunya no ha fallat mai”, paraules dites quan li van donar la medalla d’Or de la Generalitat l’any 2012, també a ell li hauria agradat molt viure aquest moment. Som a la plaça de la Virreina, plena, i és el dia de la Mercè. Aquest és un dels últims actes que farà la candidatura de JxS a Barcelona, queden tres dies per arribar a diumenge. Oriol Amorós demana que la gent tregui les seves agendes i busqui i rebusqui entre els contactes aquells que no estan convençuts, “agafeu l’àvia i fotem el camp”. Està pletòric i segur que diumenge es guanyarà.

Encara cuegen les declaracions de Margallo, la intervenció ja mítica de Rajoy sobre la nacionalitat espanyola i l’europea?, i sobretot la campanya de joc brut i mentides de l’estat. “Mai agrairé prou als meus enemics el que han fet per mi”, sento que diuen al meu costat, i discuteixen si la cita és de Macbeth. L’Amor està indignada per les mentides que s’han arribat a dir i l’actitud del govern espanyol. Calia una campanya on cadascú defensés honestament les seves propostes i arguments, però no amb aquestes mentides. A part d’aquest sentiment d’agror i d’angoixa té el cor ple d’esperança. Mira enrere i veu el 9-N com el dia que va canviar tot. La gent va perdre la por, ella va poder viure de primera mà des del Palau Robert les votacions que es van fer els quinze dies posteriors. Hi va veure gent amb cadires de rodes, gent gran amb un somni fet realitat, una noia que el dia 9 paria va voler anar a votar durant aquest període de pròrroga. També va conèixer la filla de Tísner, que va dir havia anat a votar pel seu pare.

Aquesta actitud de revolta és la que va expressar Munté quan es demanava què és el seny: abaixar el cap? I va resumir l’experiència que han trobat aquests dies de campanya en una paraula: la dignitat, la dignitat de gent vinguda d’arreu que han entès que no hi ha cap altra alternativa. Ens hem fet grans com a país, i el repte i la responsabilitat no s’acaba diumenge, sinó que seguirà dilluns, dimarts, etc. Deia que no sabien que estàvem fent això, i que davant les mentides, cal democràcia. Aquestes amenaces cauen davant l’absurditat. Muriel Casals, defensava la cultura i la pau per defensar la independència del nostre país. I va reivindicar que ja no tenim por.

Una por atàvica, que han hagut de superar moltes generacions. Amorós feia menció a tots aquells treballadors i gent de les classes populars que es reunien en clandestinitat. I retrocedint en el temps va parlar de la seva infància, quan feien cataquesi a Sant Andreu amb Francesc Comín, o com amb la negra nit del franquisme l’oposició de la classe obrera es va organitzar –a Pegaso, Motor Ibérica, Fecsa, Enher–. No parlaven català però hi eren pels drets socials i per assolir la llibertat. També van ser insubmisos en el seu moment, també van ser valents. I va preguntar en veu alta: on sereu bons amics d’ICV? Al costat de Margallo o de la llibertat? I va vaticinar que si molts països havien nascut de casaments, de guirigalls, Catalunya naixeria del vot de la gent amb una qualitat democràtica 100%. L’Amor i milers i milers de persones quan diumenge posin el vot dins l’urna faran un viatge al passat i un altre cap a l’amor.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s