Catalunya, laboratori d’Europa?

Catalunya pot ser l’avantguarda política per a molts països europeus? Durant els dies de campanya he rebut alguns imputs que potser corroboren la idea.

  • A la plaça del Rei el dia 8 de setembre s’hi va poder sentir la veu de diferents representants de les esquerres europees. Comín, candidat de Junts pel Sí va fer un oferiment a les esquerres europees: poden comptar amb Catalunya per ser el laboratori i centre d’innovació social. Va explicar que l’esquerra del XX ja no serveix, s’ha quedat obsoleta i l’esquerra del XXI està per fer. El procés d’independència català pot ser un referent per l’esquerra europea: la combinació de l’acció de la societat civil que empeny les institucions, llavor de la nova política. Avantguarda política com a principi del segle XX amb l’anarquisme.
  • A l’encreuament del carrer Wellington amb la Meridiana, just al costat de l’escenari  vam coincidir amb en Yorgos, un grec que parla un català admirable el dia 11-S a la tarda. Va explicar la decepció pel procés grec i que es mira Catalunya com l’esperança europea. I va ser qui ens va informar que Yannis Varoufakis vindria a Barcelona a mitjan octubre –dijous que ve en el cicle DO Europa— i ens va revelar que el dia 11-S era a París amb gent influent per repensar Europa: immigració, refugiats, etc… Varoufakis veuria legítima la defensa de l’autodeterminació.
  • En Kolja, que va amb una bandera europea enrotllada al coll, és dels que pensa que cal repensar Europa. Ell, alemany, en té l’experiència al capdavant d’Horitzó Europa, i treballa dia a dia per acostar la realitat europea a Catalunya i Catalunya a Europa i al món. Si bé la seva passió és l’Àsia. Creu que Catalunya és innovadora i que pot aportar nous valors en aquesta Europa en crisi i que cal refer.
  • A la nit de l’l1-S coincidim amb en Christoph, belga, i en Pere-Jordi, resident a Anvers, i debatem sobre què ha de ser primer: la independència o el tema social. Ells ho tenen clar: primer la independència, i després la resta.
  • El llibre de la Mireia Juanola “Un nou país. Una nova política”. també pot aportar alguna llum en tot aquest debat: les noves tecnologies i les emocions poden ser un bon punt de partida.

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s